Mj-jackson.nl

Ben

Ben is het tweede studioalbum van Michael Jackson. Het album werd uitgebracht op 4 augustus 1972, terwijl Michael nog steeds lid was van The Jackson 5. Het album krijgt gemengde beoordelingen van hedendaagse critici. Ben was succesvoller dan het vorige studioalbum, hij kwam in de top tien op de Billboard 200. Internationaal was het album minder succesvol, het album piekte op nummer 12 in Canada, terwijl hij ook in de top 200 stond in Australië en Frankrijk.

Wereldwijd is het album Ben meer dan 5 miljoen keer verkocht. Het album bracht één single uit, het titelnummer Ben, welke een commercieel succes was op de hitlijsten, met een piek op nummer één in de Billboard Top 100, waarmee Michael zijn eerste nummer één single had gekregen. Ben stond ook in andere top tienen over de hele wereld. Everybody's Somebody's Fool zou de tweede single moeten worden van het album Ben, maar deze single is om onbekende redenen geannuleerd. Twee nummers waren gebruikt in 2009, als onderdeel van de drie-disc compilatie Hello World: The Motown Solo Collection.

Achtergrond

In januari 1972, toen Michael nog steeds lid was van de band, bracht hij zijn eerste soloalbum uit, genaamd Got To Be There, onder Motown Records. Het album kreeg gemengde beoordelingen. Ook werd het album commercieel niet zo succesvol en kwam ook niet zo hoog in de hitlijsten te staan. Toch hadden de drie singles van het album een goede positie in de Billboard Hot 100, met alle drie in de top 20, waarvan twee in de top 5. Got To Be There was meer succesvol in de VS, dan in andere landen, met nummer 14 in de Billboard 200, terwijl hij op nummer zevenendertig stond in de UK en op nummer honderdeenentwintig in Frankrijk.

Muziek

Het album Ben was Michael Jackson van 1971 tot 1972. Het werd geproduceerd door zes mensen en executief geproduceerd door Berry Gordy, Jr. De liedjesschrijvers voor de elf nummer op Ben waren onder andere, Mel Larson, Jerry Marcellino, Thom Bell, Lina Creed, The Corporation, Smokey Robinson en Ronald White. Ben heeft de R&B, pop rock en soul muziekstijlen. Het titelnummer van het album, welke het thema nummer was voor een film in 1972 met dezelfde naam (de opvolger van de rat film Willard in 1971), won een Golden Globe en was genomineerd voor een Academy Award for Best Song. What Goes Around Comes Around heeft overeenkomsten met een single van Jackie Jackson, Didn't I (Blow Your Mind This Time). Voor Ben had Michael Jackson covers openomen van The Temptations' 1964 single, My Girl, een cover van Lionel Hampton's Everybody's Somebody's Fool, een cover van Brenda Holloway's 1965 single, You Can Cry On My Shoulder en een cover van Stevie Wonder's 1968 single, Shoo-Be-Doo-Be-Doo-Da-Day. My Girl lijkt een beetje op de nummers die Michael samen met de Jackson 5 ook maakte. You Can Cry On My Shoulder is een gemiddeld-tempo nummer. We've Got A Good Thing was eerder gebruikt als de B-side van Got To Be There's I Wanna Be Where You Are en In Our Small Way stond ook op Michael's vorige album Got To Be There.

Release en receptie

Het album Ben werd uitgebracht onder Motown Records in augustus 1972. Als onderdeel voor de promotie van het album werd Ben de enige single van het album. Ben was een commercieel succes wereldwijd en kwam over het algemeen in de de top 10'en en top 20'en te staan in de hitlijsten. Het nummer stond op nummer één in de Billboard Hot 100, dat werd Michael's eerste nummer op de eerste plaats die hitlijst, uiteindelijk kreeg Michael dertien nummers op nummer één in de Billboard Hot 100. Ben stond ook in Billboard's Hot Adult Contemporary Tracks en Hot R&B/Hip-Hop Songs op de plaatsen drie en vijf. Ben stond op plaats twee in de Nederlandse Top 40 lijst, was nummer zeven in de UK Singles Chart en stond op plaats veertien in Australië. Everybody's Somebody's Fool zou als tweede single uit moeten komen, maar werd uiteindelijk toch niet uitgebracht  door onbekende redenen.

Ben was meer succesvol in de hitlijsten dan Michael's vorige album. Het kwam op nummer vijf in de United States' Billboard 200, dit was Michael's eerste album album in de top 10 in die hitlijst, er zouden er in totaal zes worden in zijn leven als soloartiest. Ben stond ook op nummer vier in de United States' Top R&B/Hip-Hop Albums Chart. Op 13 januari 1973, stond Ben op zijn hoogste positie in de United Kingdoms' Album Charts, op plaats zeventien. Het album bleef in die hitlijst in de top 50 staan voor zeven weken. Op 1 januari 1973 werd het album zilver gecertificeerd door de British Phonographic Industry voor het verschepen van zestigduizend stuks in Engeland. Nadat Michael in 2009 stierf werd zijn muziek weer erg populair. Het album kwam in de Franse hitlijsten op 25 juli 2009, op plaats honderd-tweeënzestig. Ben bleef in Frankrijk in de top 200 staan gedurende twee weken. Het album zou meer dan 5 miljoen keer zijn verkocht.

Het album ontving over het algemeen gemengde positieve recensies van hedendaagse critici. Lindsay Planer van Allmusic gaf Ben vier van de vijf sterren. Planer zei dat Shoo-Be-Doo-Be-Doo-Da-Day de echte winnaar was, terwijl ze ook zei dat In Our Small Way een minder goed nummer is voor het album, ze voelde dat het lied een hopeloos gedateerde boodschap had. Planer merkte op dat "interesting shift was the lack of participation from the Motown hitmaking machine known collectively as 'the Corporation'". Vince Aletti van Rolling Stone magazine gaf het album twee van de vijf sterren. Aletti merkte op dat het album meer origineel materiaal had, maar dat het "has nothing as luscious as Got to Be There or I Wanna Be Where You Are," maar, "it's on the whole a much stronger album than the first." Hij zei dat Michael Jackson in het titelnummer Ben verrassend veel gevoel had. Leah Greenblatt van Entertainment Weekly gaf het album een 'B'.

Tracklist

    1. Ben
    2. Greatest Show On Earth
    3. People Make The World Go 'Round
    4. We've Got A Good Thing Going
    5. Everybody's Somebody's Fool
    6. My Girl
    7. What Goes Around Comes Around
    8. In Our Small Way
    9. Shoo-Be-Doo-Be-Doo-Da-Day
   10. You Can Cry On My Shoulder

Hitlijsten en prijzen

Hitlijsten

Jaar Hitlijst Piek
1972 R&B Albums 4
1972 The Billboard 200 5

 

Prijzen

Land Certificatie
Engeland Zilver

 

Credits

The Corporation Producent
Henry Cosby Componist
Byhal Davis Producent
Hal Davis Producent
Berry Gordy, Jr. Componist, Uitvoerend Producent
Michael Jackson Zang
Mel Larson Componist, Producent
Jerry Marcellino Componist, Producent
Alphonso Mizell Componist
Sylvia Moy Componist
Freddie Perren Componist
Deke Richards Componist
Bobby Taylor Producent
Stevie Wonder Componist