Mj-jackson.nl
Home » Discography » Albums - Studio » Off the Wall

Off the Wall

Off The Wall is het vijfde studio album van Michael Jackson, uitgebracht op 10 augustus 1979 onder Epic Records, na het kritisch goede ontvangst van de Film The Wiz, waarin Michael ook meespeelde. Tijdens het werken aan het project waren Michael Jackson en Quincy Jones vrienden geworden en Quincy was overeengekomen om met Michael te werken aan zijn volgende album. De opnamesessies vonden plaats tussen december 1978 en juni 1979 bij Allen Zentz Studios, Westlake Recording Studios en Cherokee Studios in Los Angeles, Californië. Michael werkte samen met een paar schrijvers en artiesten, zoals Paul McCartney, Stevie Wonder en Rod Temperon. Er werden vijf singles uitgebracht van het album. Michael schreef een aantal liedjes zelf, waaronder het platina gecertificeerde nummer Don't Stop 'Til You Get Enough.

Het album werd uitgebracht nadat Michael weg was gegaan bij Motown. Off The Wall is volgens sommige critici gemaakt met funk, disco-pop, soft rock, jazz en pop ballads. Michael heeft positieve reviews gekregen voor zijn zang prestaties op het album. Het album kreeg positieve reviews en Michael won hiermee ook zijn eerste Grammy Award sinds de vroege jaren '70. Met Off The Wall werd Michael de eerste solo-artiest met vier singles van hetzelfde album die allemaal in de top 10 zaten in de Billboard Hot 100. Het album was een commercieel succes, tot op heden is het album 8 x multi-platinum gecertificeerd in de VS en is het meer dan 20 miljoen keer verkocht over de hele wereld.

Op 16 oktober 2001 werd een speciale editie uitgegeven van het album Off The Wall door Sony Records. Recente reviews door Allmusic en Blender laten zien dat het album ook nog steeds goed is in de 21ste eeuw. In 2003 kwam het album op plaats 68 in de lijst van Rolling Stone met de 500 grootste albums aller tijden. The National Association of Recording Merchandisers plaatste het album op plaat 80 in de Definitive 200 Album of All Time. In 2008 werd Off The Wall ingehuldigd in de Grammy Hall of Fame.

Achtergrond

Te beginnen in 1972, bracht Michael in totaal vier solo-alnums uit onder het label Motown, waaronder Got To Be There en Ben. Deze albums werden uitgebracht als onderdeel van The Jackson 5 albums en er kwamen succesvolle singles uit voort, zoals Got Top Be There, Ben en een remake van Bobby Day's Rockin' Robin. de omzet van The Jackson 5 begon echter af te nemen in 1973 en Motown weigerde de bandleden om zelf liederen te maken voor de albums. Hoewel de groep een aantal top 40 hits scoorde, waaronder de top vijf disco single Dancing Machine en de top 20 hit I Am Love, verliet The Jackson 5 Motown in 1975, behalve Jermaine Jackson. The Jackson5 tekende juni 1975 een nieuw contract bij CBS Records, eerst toetredend tot de Philadelphia International Records divisie en later tot Epic Records. Als gevolg van juridische procedures werd The jackson 5 nu The Jacksons. Na de naamsverandering bleef de band internationaal touren en gaf de band zes nieuwe albums vrij tussen 1976 en 1984. Van 1976 tot 1984 was Michael Jackson de leidende liedjesschrijver van de groep, waarbij hij meewerkte met schrijven van liederen als Shake Your Body (Down To The Ground), This Place Hotel en Can You Feel It.

Nummers

    2. "Rock with You"
    4. "Get on the Floor"
    5. "Off the Wall"
    6. "Girlfriend" (McCartney)"
    8. "I Can't Help It"

Off The Wall (Special Edition)

De Special Edition van het album Off The Wall werd uitgebracht in 2001. Het bevat de liedjes van het origenele album en er zijn een paar interviews, onuitgebrachte liedjes bij opgezet.

    2. "Rock with You"
    4. "Get on the Floor"
    5. "Off the Wall"
    6. "Girlfriend" (McCartney)"
    8. "I Can't Help It"
   11. "Quincy Jones Interview 1"
   12. "Introduction to Don't Stop 'Til You Get Enough (demo)"
   13. "Don't Stop 'Til You Get Enough" (original demo from 1978)"
   14. "Quincy Jones Interview 2"
   15. "Introduction to Workin' Day and Night (demo)"
   16. "Workin' Day and Night (original demo from 1978)"
   17. "Quincy Jones Interview 3"
   18. "Rod Temperton Interview"
   19. "Quincy Jones Interview 4"

Maak een Gratis Website met JouwWeb